|
rpm-y własne |
| Autor |
Wiadomość |
Qla
Moderator
![]()
Distro: PCLinuxOS
Kernel: 2.6.27.31.tex5
Procesor: Intel E2180
Płyta główna: GA-945GCMX-S2
Karta graficzna: Intel 945G
Karta dźwiękowa: Intel 82801G
RAM: 2GB
Komputer stacjonarny
|
Wysłany: Nie 12 Cze, 2005 22:50 rpm-y własne
|
|
|
Jeśli kogoś interesują rpm-y tutaj można pobrać.
Na razie kilka. Jeśli będę miał inne będa dołączone do pobrania.
Ewentualne uwagi - tutaj lub na @ albo na priv.
Jeśli ktoś ma swoje a nie ma gdzie umieścić - może mi przesłać a ja je udostępnię.
Chodzi o takie których nie ma w dystrybucji. |
| Ostatnio zmieniony przez Qla Pon 19 Gru, 2005 19:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
inuk amarok
Distro: Debian Lenny
Kernel: 2.6.18-3-686
Procesor: Celeron 2.4 GHz
Płyta główna: Intel
Karta graficzna: Radeon 9200
Karta dźwiękowa: AC`97
RAM: 256 DDR
|
Wysłany: Pon 19 Gru, 2005 19:20 Rpmy i zależności kde
|
|
|
widzę nieźle nam się to wszystko rozbudowywuje:) ale do rzeczy... problem pewnych paczek, a mam tu na względzie kadu 5.0svn oraz kleensweep, gdyż na nich mi najbardziej zależy jest taki, że wymagają one zależności, którymi nie mam ochoty zaśmiecać sobie distro:P m.in. kdelibs oraz kdelibs-common plus kilka pomniejszych bibliotek związanych z kde... barcin już powiedział, że z kleensweepem się nic nie da zrobić;( ale może nazwijmy to finalne kadu 5.0 będzie bez zależności tego rodzaju:) pozdr |
|
|
|
| |
JID:inuk.amarok@jabber.gda.pl
|
|
|
|
 |
barcin
PCLinuxOSpl Team Szef | Ojciec założyciel

Distro: PCLinuxOS 2009.1
Kernel: 2.6.26.8.tex3
Procesor: C2D 1,86@2GHz
Płyta główna: Asus P5VD2-MX
Karta graficzna: GeForce 8500GT
Karta dźwiękowa: SB Live!
RAM: 4096MB
Komputer stacjonarny
|
Wysłany: Pon 19 Gru, 2005 20:45
|
|
|
| Amarok napisał/a: | | kadu 5.0 będzie bez zależności tego rodzaju |
właśnie mam zamiar zabrać się za kadu. wymaga ono bibliotek qt, niekoniecznie całego kde. dajcie mi trochę czasu, postaram się zbudować pakiet ze zminimalizowanymi zależnościami... |
|
 |
Qla
Moderator
![]()
Komputer stacjonarny
|
Wysłany: Pon 19 Gru, 2005 20:46 Re: Rpmy i zależności kde
|
|
|
| Amarok napisał/a: | | :) widzę nieźle nam się to wszystko rozbudowywuje:) |
Bardzo fajnie, można będzie znaleźć wszystko w jednym miejscu.
a teraz ....
| Amarok napisał/a: | | ... problem pewnych paczek, a mam tu na względzie kadu 5.0svn oraz kleensweep, gdyż na nich mi najbardziej zależy jest taki, że wymagają one zależności, którymi nie mam ochoty zaśmiecać sobie distro:P m.in. kdelibs oraz kdelibs-common plus kilka pomniejszych bibliotek związanych z kde |
Podczas tworzenia rpm-a, rpm sam szuka zależności typu | Kod: | libgmodule-2.0.so.0
libgthread-2.0.so.0
libgtk-1.2.so.0
libkdecore.so.4
libm.so.6
libm.so.6(GLIBC_2.0)
| to jest oczywiście tylko przykład o co chodzi.
| Amarok napisał/a: | | .. ... ale może nazwijmy to finalne kadu 5.0 będzie bez zależności tego rodzaju:) pozdr |
Ciężko będzie cokolwiek z tych zależności usunąć ( możliwe, że można - choć niestety nie wiem jak ).
Ciekawe czy po takim zabiegu program uruchomi się.
Jeśli chodzi o kadu z svn - osobiście dodaję tylko aby sprawdzał czy jest tak samo w kadu 0.4.x resztę już rpm sam dodaje - tak więc widzisz jak to jest.
Trochę teorii - możliwe, że to jest bez sensu
Wyjściem może być "ręczne" skopiowanie potrzebnych bibliotek w odpowiednie miejsca - nie robiłem tak i ciekaw jestem czy zadziała.
Jeśli robiłbyś takie "okrojone" rpm-y mógłbyś również "dorobić" paczuszki w których byłby potrzebne biblioteki - i nie zachodziłaby potrzeba instalacji kdelibs oraz kdelibs-common a w rpm-ie jako zależności dodać własnie te paczuszki.
Należałoby założyć wtedy specjalne repozytorium do takich paczuszek i zaznaczyć o o chodzi.
Ale masło maślane - nie |
|
|
|
 |
barcin
PCLinuxOSpl Team Szef | Ojciec założyciel

Distro: PCLinuxOS 2009.1
Kernel: 2.6.26.8.tex3
Procesor: C2D 1,86@2GHz
Płyta główna: Asus P5VD2-MX
Karta graficzna: GeForce 8500GT
Karta dźwiękowa: SB Live!
RAM: 4096MB
Komputer stacjonarny
|
Wysłany: Pon 19 Gru, 2005 21:07
|
|
|
| Qla napisał/a: | | Ciężko będzie cokolwiek z tych zależności usunąć ( możliwe, że można - choć niestety nie wiem jak ). | dość łatwo można wyłączyć automatyczne generowanie zależności, ale trzeba wówczas przejść na ręczne sterowanie zależnościami, co nie jest takie proste. można w ten sposób łatwo zrobić pakiet, który się ładnie zainstaluje ale program nie zadziała.
Qla, masz speca do kadu? bardzo by mi to uprościło i przyspieszyło pracę.
| Qla napisał/a: | | Wyjściem może być "ręczne" skopiowanie potrzebnych bibliotek w odpowiednie miejsca [...] |
to chyba nie jest dobry pomysł, bo stracilibyśmy uniwersalność systemu paczek i zależności. jedni wymagane biblioteki mieliby w tych głównych, a inni w jakichś dodatkowych. wprawdzie można to jakoś łatać zależnościami alternatywnymi, ale wydaje mi się, że szybko stracilibyśmy nad tym kontrolę.
jak coś, tak jak kadu, potrzebuje qt, to potzebuje. ale nie należy wymagać od razu całego kdelibs. |
|
 |
Qla
Moderator
![]()
Komputer stacjonarny
|
Wysłany: Wto 20 Gru, 2005 17:23
|
|
|
| barcin napisał/a: | | Qla, masz speca do kadu? bardzo by mi to uprościło i przyspieszyło pracę. | Mój raczej Ci sie nie przyda - uproszczony do max.
Zobacz tutaj i tutaj |
|
|
|
 |
|
|