|
Brak możliwości przeglądania sieci - Nautilus |
| Autor |
Wiadomość |
magic
Procesor: P4
Płyta główna: Asus
Karta graficzna: NV
Karta dźwiękowa: Zintegrowana
RAM: 4GB
Komputer stacjonarny
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2009 20:12 Brak możliwości przeglądania sieci - Nautilus
|
|
|
Witam
Za przeglądanie sieci w nautilusie odpowiada pakiet libgnome-vfs2 który jest w nieodpowiedniej wersji w repozytoriach.
Prośba jak ktoś ma dostęp do twórców pakietów żeby naprawić to niedociągnięcie.
W ogóle to PCLOS gnome to fajna dystrybucja tylko jest wiele tego rodzaju niedoróbek które strasznie irytują. Żeby nie być gołosłownym:
brak wygaszacza ekranu
nie działające klawisze multimedialne w klawiaturze
system na siłę próbuje zainstalować pakiety których się nie chce (np f-spot ekiga) a usuwa te które się chce zachować (np beagle)
nie są tworzone całe zestawy pakietów do aktualizacji np. kernel już bez dodatków (dziś wyszedł nowy kernel który się uaktualnił ale bez modułów dkms więc połowa sprzętu nie działała...) |
|
|
|
 |
siamer
Moderator

Distro: ZEN-mini
Kernel: nowy
Procesor: Intel Core 2 2,2GHz
Płyta główna: NVIDIA
Karta graficzna: nVidia G102M 512MB
Karta dźwiękowa: MCP79 hda
Laptop
|
Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 03:37
|
|
|
Witam niezadowolonego uzytkownika
co do pakietu "libgnome-vfs2" to najnowsza jego wersja to 2.24 (na stronie gnome) wiec chyba juz nie jest wspierany... To znalazlem na stronie gnome do wersji 2.27.1 | Cytat: | | ZERO modules depending on Esound, Gnomeprint, gnome-vfs |
po pierwsze sprawdz czy masz zainstalowany pakiet "samba" jezeli masz to dodaj to repo dzial "kde4" i zaktualizuj sambe ! jezli nie miales to zainstaluj... napisz czy cos sie poprawilo...
klawisze nie dzialaja multimedialne ? ja uzywam zen-mini 2009.2 i u mnie dzialaja na laptopie asus k50in, wiec nie moge tutaj pomoc...
system probuje na sile zainstalowac pakiety bo takie pakiety maja zaleznosci... tutaj nie chodzi o wersje systemu tylko o zaleznosci pakietow (Texstar tak ustawia wiec tutaj za duzo zrobic sie nie da...)... jak znasz sie na tym to mozesz przebudowac potrzebne Ci pakiety (w wyzszym release) i ustawic swoje zaleznosci a usuwa tez przez zaleznosci (konflikt jest ustawiony w zaleznosciach)...
napisales:
| Cytat: | | nie są tworzone całe zestawy pakietów do aktualizacji np. kernel już bez dodatków (dziś wyszedł nowy kernel który się uaktualnił ale bez modułów dkms więc połowa sprzętu nie działała...) |
ten kernel to ja wydalem a nie Texstar wiec nie jest idealny ani nie jest oficjalny!!... a co do dkms to jeszcze nie bawilem sie tym i nie wiem jak to naprawic... a jakie masz stery w dkms ze nie mozesz skonfigurowac recznie ?? ;> jak bede mial chwile to sprawdze jak dzialaja te paczki dkms i dam znac czy dam rade to naprawic...
pozdrawiam i mam nadzieje ze wytlumaczylem kilka rzeczy...
siamer |
_________________ każdy człowiek umrze, ale nie każdy naprawde żyje... !!
 |
| Ostatnio zmieniony przez siamer Pon 09 Lis, 2009 03:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
magic
Procesor: P4
Płyta główna: Asus
Karta graficzna: NV
Karta dźwiękowa: Zintegrowana
Komputer stacjonarny
|
Wysłany: Pon 09 Lis, 2009 17:03 witam nie aż takiego nie zadowolonego ale...
|
|
|
Sambe mam zainstalowaną problem w tym że w każdym innym programie mogę zasoby przeglądać tylko nie w nautilusie.
co do pakietów to też sobie radze mały wpis w /etc/apt/apt.conf typu np. Hold lub Ignore pakiet i sprawa załatwiona (wracają wspomnienie z dawnych lat i slackware - grzebać grzebać i dłubać )
co do dkms to potrzebuję kamerkę crewative
no i nie mogłem za diabła zainstalować sterowników nvidia
więc na razie zmieniłem s powrotem domyślnie na starszy kernel i działa.
ps. zanim zacząłem instalować moduł na nowym kernelu wy instalowałem ze starego |
|
|
|
 |
siamer
Moderator

Distro: ZEN-mini
Kernel: nowy
Procesor: Intel Core 2 2,2GHz
Płyta główna: NVIDIA
Karta graficzna: nVidia G102M 512MB
Karta dźwiękowa: MCP79 hda
Laptop
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 21:55
|
|
|
rozwiazanie (nie sprawdzone wiec prosze o potwierdzenie tego !!!): odtorz synaptic -> ustawienia repozytorium -> wybierz uzywane przez siecie repo i do dzialu sekcja dodaj "kde4" -> przeladuj synaptic -> zaktualizuj system. Samba oraz mount-* powinno sie zaktualizowac - mi tak dziala siec w nautilusie !
pozdrawiam...
siamer |
_________________ każdy człowiek umrze, ale nie każdy naprawde żyje... !!
 |
|
|
|
 |
|
|